mei 2013 Paarden en vlees

‘PAPA, zit er nu ook paardenvlees in ons
vlees? Komen ze nu ook bij ons controleren
of onze kalveren paardenbillen hebben?”
“Tuurlijk niet jongen, het komt toch
bij ons uit de stal, we hebben toch geen paarden?”
”Maar papa, dan kan de slager het er toch ook wel
in gedaan hebben?” “Zo is het jongen.” Grappig
toch, de gedachten van zo’n kind. Ik hoop wel dat
wie niet in de branche zit, net zo nuchter denkt.
Het is triest dat gerotzooid is met vlees. Het zal wel
een individu zijn die uit winstbejag een paar oude
knollen door zijn draaiproduct heeft gemengd. Dat
toont ook meteen de zwakte van tracking & tracing,
want aan zulke producten hangt geen I&R-nummer.
Ik kan het ook nooit begrijpen: gehakt voor €3
per kilo, terwijl ons kalfskarkas €3,50 oplevert. Dan
wordt er ergens geknepen. Als wij kalfsgehakt maken,
kost dat €8 per kilo. Je kunt daar ook 50 frikadellen
voor halen, het is maar wat je wilt. Ik zou het
wel weten, maar ik zie het wat gekleurd natuurlijk.
Ik heb erg veel moeite met mensen die van Timboektoe
tot Tokio hun vlees verhandelen. Ze halen
het hierheen, mengen het op en bieden het bij de
supermarkten aan voor een paar centen marge.
Daarbij hebben supermarkten een kilo boter op hun
hoofd. Kwaliteitseisen en traceability? Alleen de kiloknaller
in de aanbieding telt. Door de eis ‘voor dat
bedrag moet je leveren!’ vallen de bedrijven die
kwaliteit hoog in het vaandel hebben al snel af. Er
zijn altijd wel weer partijen die wél goedkoop kunnen
leveren. Het is van de zotte dat we onze topkwaliteit
naar Abu-Dhabi brengen en vlees uit Botswana
of Roemenië (paardenvlees) halen voor een
duppie inkoopvoordeel.
Als er ook maar iets van naar buiten komt, is Leiden
in last. De handelaar wordt terecht aangepakt,
er wordt met een schuin oog gekeken naar de boer.
De probleemveroorzaker, de supermarkt, treft naar
eigen zeggen geen blaam.
H eel af en toe geef ik mevrouw Thieme gelijk.
Mensen moeten bewuster van voedsel genieten.
Het uitgavenpatroon is wat voedsel betreft zo low
budget mogelijk. We gaan drie keer per jaar op vakantie,
hebben de nieuwste iPhone en moeten
daarom wel zuinig zijn in de supermarkt. En we
willen dan ook nog elke dag vlees. Die eisen passen
niet. Dan zou ik, net als Wakker Dier, liever kiezen
voor een vleesloze dag en de andere zes dagen topkwaliteit
vlees van eigen bodem met een hoog dierenwelzijn
voor een redelijke prijs op tafel zetten.
Onze kinderen hoeven zich nog geen zorgen te
maken. Ik hoop dat ik kan voorkomen dat een van
hen hobby in paarden krijgt. Misschien kan ik ze ervan
overtuigen dat als we paarden houden, we ze
moeten eten, net als de kalveren. Het enthousiasme
om paarden te houden wordt dan vast snel minder. 


Archief:

okt. 2014 vechten tegen oude beelden

aug 2014 De boer is de klos

juni 2014 Nabetaling voor beter kalf

april 2014 Gedwongen pas op de plaats

febr. 2014 Goedkoper skien

nov 2013 Klaarstomen voor de maatschappij

sept 2013 stemmingmakerij

juli 2013 Alles onder controle

mei 2013 Paarden en vlees

maart 2013 4 ton voor kalverwelzijn.

jan. 2013 "Vertrouwd" rood saldo

nov 2012 dierenwelzijn

okt. 2012 dierenwelzijn

sept. 2012 Individueel of als koppel?

juni 2012 Geen Geheimen

mei 2012 Nieuwe leiders, nieuwe wetten

maart 2012 Goede cijfers

jan. 2012 Gemeente op bezoek

nov. 2011 Blauwe cijfers

okt 2011 Laat overheid enten stimuleren

juli 2011 Maisperikelen door droogte

juni 2011 aan de top blijven

april 2011 aandeelhouder en stalknecht

febr. 2011 voer voor de studieclub

nov.2010 de kalverhouder mag er zijn

okt 2010 rare mensen, die boeren

aug. 2010 laat gewoon zien wat je doet

juni 2010 extremen werken niet

april 2010 druk, druk, druk...of niet?

febr. 2010 Doos papier en 30 mille lichter

okt. 2009 reclame toont wekelijkheid

dec. 2009 op weg naar uitdagingen

aug 2009 bevoorrecht, buiten bij huis

juni 2009 piepende melkveeboeren

mei 2009 eindelijk ontkoppeld

maart 2009 ontkoppelen en saneren

jan. 2009 beter letten op beeldvorming

dec. 2009 op weg naar uitdagingen

nov. 2008 kuddedieren en kredietcrisis

sept. 2008 rekenen, rekenen, rekenen

juli 2008 de terugtredende overheid laat steken vallen, de sector reageerd adequaat

mei 2008 bedreigend: kamerleden koppelen schaarste aan vleesproduktie

april 2008 hoe is de landbouw in enkele jaren veranderd

dec. 2007 reistijden en transport van de dieren

sept. 2007 onze opendag

juni 2007 onze hobby kost geld maar toch uitbereiden

april 2007 rose gaat professionaliseren

febr. 2007 antibiotica gebruik moet verminderen in de sector

januari 2007 respect voor de dieren

okt. 2006 verboden groeibevorderaars is een doorn voor de hele sector

juli 2006 de prijzen even in de min is goed voor de sector

april 2006 toeslagrechten en het nieuwe mestbeleid; kansen of bedreigingen?

febr. 2006 slapende rosemesters

eerste collumn hans dec. 2005

Columns:

okt. 2014 vechten tegen oude beelden

Het is lastig je imago te verbeteren als de lesstof op basisscholen sterk verouderd is 

Lees meer >>

aug 2014 De boer is de klos

GMP is geen garantie meer voor onbesproken voer. Licentie is te simpel te krijgen. Bij afwijkingen is boer de pineut.
 

Lees meer >>

juni 2014 Nabetaling voor beter kalf

Als we de 10 procent minste kalveren wegstrepen, maken we een flinke slag in ons inkomen. 

Lees meer >>

april 2014 Gedwongen pas op de plaats

Een val van de trap komt de technische resultaten ten goede maar zet de ontwikkeling stil.
  

Lees meer >>

febr. 2014 Goedkoper skien

Het nieuwe GLB gaat ons inkomen minimaliseren. Dat
wordt harder werken, beter draaien en bezuinigen. 

Lees meer >>