DIERENWELZIJN
Blije kalveren
Een rund is een kuddedier. Daarom leven de kalveren bij ons in groepen. Alle stallen waarin onze dieren verblijven, zijn uitgerust met diervriendelijke zachte vloeren. Dit betekent dat op de houten en betonnen roosters een rubberen toplaag bevestigd is die zacht en indrukbaar is. Kalveren kunnen hier comfortabel op lopen, spelen en liggen. Dat is fijn voor hen en fijn voor ons. Want als de kalveren blij zijn, zijn wij dat ook.
GROENE ENERGIE
Op de daken van onze stallen liggen zonnepanelen; totaal 5.500 stuks. Hiermee wekken we zo’n 1,6 megawatt energie op, genoeg om ons bedrijf én 450 huishoudens het jaarrond van stroom te voorzien. Daarnaast werken we samen met afvalverwerker Twence in zonneweide Drieland. Dit zonnepark sluit aan op het reeds ontwikkelde zonnepark Overdinkel. Twence en Energiecoöperatie Overdinkel exploiteren de zonneweide - die op ons land ligt - waar we 18 megawattpiek aan stroom willen gaan opwekken; goed voor vijfduizend huishoudens. Het wachten is nog op een adequate netaansluiting, waarna met de start begonnen kan worden. Ook hopen we in 2024 te kunnen starten met ons biogasproject. Uit de kalvermest willen we via mestvergisting methaan terugwinnen. Dit biogas wordt omgevormd tot groengas en rechtstreeks op het bestaande gasnet gezet. Hiermee verlagen we de uitstoot van het broeikasgas methaan op ons bedrijf. Het is dus een win-winsituatie.
DIERGEZONDHEID
Wanneer kalveren gezond zijn en zich prettig voelen, groeien ze het beste en leveren ze het meeste vlees. Er is ons dus veel aan gelegen om de diergezondheid op ons bedrijf op een hoog niveau te houden. Een belangrijk onderdeel van ons werk is het controleren van de dieren. Elke dag besteden we daar veel tijd aan, samen met onze medewerkers. Ieder kalf wordt minimaal twee keer per dag visueel beoordeeld: is het dier nog gezond, heeft het dier het naar de zin? Zieke dieren zetten we apart in een hok met stro zodat ze rustig kunnen herstellen. Ook vaccineren we jonge kalveren tegen verschillende ziektes zodat het antibioticagebruik laag blijft. De dierenarts komt bijna wekelijks op ons bedrijf om de algehele gezondheid van onze kalveren te beoordelen.
GEZOND KALFSVLEES
Om de kwaliteit van ons kalfsvlees te garanderen, werken wij volgens de richtlijnen van Vitaal Kalf. Hierin staan allerlei zaken beschreven over voeding, hygiëne, huisvesting, diergezondheid, dierenwelzijn, etc. Een controleur van Stichting Kwaliteitsgarantie Kalfsvlees (SKV) komt regelmatig op ons bedrijf om te controleren of wij ons aan de richtlijnen houden. Daarbij worden ook voer-, haar- en urinemonsters genomen van de dieren. Deze worden onderzocht in een laboratorium. Zo controleren we dat er in onze dieren geen ongewenste stoffen zitten en het kalfsvlees dus gegarandeerd gezond is.
DUURZAME TEELT
De mest die onze kalveren produceren, is een belangrijke voedingsbron voor de mais die we telen. We werken dus in een natuurlijke kringloop. Bij het toedienen van mest op het land, houden we er rekening mee dat we het milieu minimaal belasten. We rijden geen mest uit direct langs sloten en de hoeveelheid mest per hectare stemmen we af op wat de mais nodig heeft. Ook telen we een nagewas na de maisteelt. Zo spoelen er geen meststoffen uit naar het grondwater. Daarnaast onderhouden we houtwallen en bosschages in het landschap en zaaien we bloemenranden. Zo willen we de biodiversiteit in onze omgeving vergroten. Mest die we niet op eigen of gehuurde grond kwijt kunnen, gaat naar akkerbouwers elders in Nederland zodat zij daarvan aardappelen, uien, graan of andere voedingsproducten kunnen telen en zo kunstmest kunnen uitsparen. Zodra onze biogasinstallatie operationeel is, kunnen we nog gerichter bemesten en de transportbewegingen verminderen.